Armonizarea și spiritualizarea vieții 

- Retreat pentru practicanți -

Nucet - septembrie 2024  

Trei zile de practică și inițieri spirituale deosebite! 

                                                                          Tabăra de regenerare și armonizare

                                                                            Perioada: 6 - 7 - 8 septembrie 2024

Ce primești?

• Un weekend în natură, departe de forfota orașului, în care ne încărcăm bateriile și ne oferim un restart pe toate cele 3 arii: spirit, corp și minte;

• Cazare în camere duble sau triple la Bio Haus Cioran, fermă certificată ecologic;

• All inclusive mâncare și băuturi răcoritoare Bio & Eco;

• Workshopuri interactive: Psihograma - reprezentarea simbolică și jocurile de rol inversate, Medierea Feuerstein - dezvoltarea abilităților cognitive, Ceremonia cu Cacao - pentru sănătate, creativitate și conexiune interioară.

• Yoga, Thai Chi, Chi Kung; asane, concentrare, meditație pentru: relaxare, echilibru interior, somn odihnitor și sănătate pe termen lung

• 1 sesiune de 60 min. terapie Bowen de relaxare și reechilibrare energetică 

• Conexiune și armonizare cu persoane care apreciază viața sănătoasă

  • Ritualul de Regenerare și echilibrare energetică

Informații și înscrieri la tel: 0756785931.

---------------------------------------------------------------------------

Dragi căutători ai armoniei interioare,

ne pregătim pentru a treia ediție a Taberei de Armonizare, între 22 - 24 Martie de la Nucet.

Așteptăm cu drag atât veterani ai retreat-urilor spirituale, cât și debutanți în căutarea tehnicilor spirituale și a autocunoașterii! 🧘☀️

În cadrul acestui eveniment, veți experimenta inițieri și practici spirituale care vă vor ghida într-o călătorie către o înțelegere mai profundă a voastră și a lumii înconjurătoare.

Secretul nostru? Conexiunea fermecătoare dintre practicile Yoga, Tai Chi, și Chi Kung, Medierea Feuerstein și Terapia Bowen!

Aceste ingrediente reprezintă atât pentru noi cât și pentru mulți alții, fundamentul unei experiențe de dezvoltare spirituală și personală extrem de benefică. 🌱

Practicile Yoga, Tai Chi și Chi Kung aduc cu ele multiple avantaje pentru corp și minte și suflet. Yoga îmbunătățește flexibilitatea, forța și echilibrul, ajutând la eliberarea tensiunii și reducerea stresului. Tai chi și Chi Kung ne învață cum să lucrăm cu energia (Chi), cum să o circulăm prin corp, aducând o stare de sănătate perfectă pe termen lung, liniște și putere de concentrare mentală.

Psihodrama - veți avea șansa de a explora tehnicile psihodramatice, cum ar fi punerea în scenă, reprezentarea simbolică și jocurile de rol inversate, practici care vă vor ajuta să vă reconectați cu sinele autentic și să identificați în mod mai profund propriile emoții, gânduri și comportamente condiționante, să vă stimulați spontaneitatea și creativitatea.

Medierea Feuerstein se concentrează pe dezvoltarea abilităților cognitive și învățarea continuă pe tot parcursul vieții. Aceasta poate spori gândirea critică, creativitatea și capacitatea de a înțelege mai profund lumea din jur.

Terapia Bowen, la rândul său, contribuie la restabilirea echilibrului în corp și minte. Reduce stresul fizic și emoțional, eliberează emoțiile blocate și promovează conștientizarea corporală, ceea ce duce la o mai bună calitate a vieții.

Toate aceste elemente, atunci când sunt integrate într-o experiență holistică, vă pot ajuta să atingeți o înțelegere mai profundă a sinelui și a lumii înconjurătoare. Beneficiile sunt variate: de la relaxare și îmbunătățirea stării de bine până la dezvoltarea spirituală și personală profundă. Este o călătorie pe care cu siguranță veți dori să o explorați! 🌟

Facilitatori: Dan Podoleanu, instructor sportiv acreditat ANC, formator profesionst, cu experiență în predare și peste 30 de ani de practici energetice orientale.

Psiholog Bianca Bratu, psihoterapeut cu experiență de peste 20 ani în dezvoltare personală, atât la nivel individual, cât și în grupuri, terapie individuală, terapie de cuplu și familie.

Bianca Mercurean, psiholog, mediator Feuerstein și terapeut specializat Bowen.

Vino să practici într-un loc de vis, tehnici taoiste de alchimie internă, Chi Kung, Tai Chi și tehnici deosebite din Raja Yoga, Kriya Yoga, Hatha Yoga și Tantra Yoga. Dacă ești practicant, deja ți-ai dat seama de valoarea acestui Retreat spiritual. Rezervă-ți locul și vino pregătit să inveți și să te bucuri de inițieri. 

Te invit să participi la acest retreat, într-un cadru de o frumusețe naturală deosebită, la pensiunea Bio Haus de la Nucet, jud. Sibiu. Pensiunea se află într-un Paradis rural autentic și dispune de 7 camere, nr total: 27 de locuri, se află la poalele munților și ne oferă un cadru natural, prielnic unor transformări interioare profunde. Mâncarea va fi vegetariană și va fi asigurată de gazdele noastre din serele proprii, și ne vom delecta cu savoarea produselor bio, perfect naturale, direct de la producător.     

Consumul de cacao ceremonială stimulează creativitatea și conexiunea interioară, dar are și beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea stării de spirit și a circulației sanguine. Cacao amplifica energia creativă, și conectarea profundă cu corpul și inima.

Procesul de a crea colaje devine astfel o modalitate de a reflecta aspecte ale identității și experienței personale. Rezultatul final este nu doar o operă de artă, ci și o oglindă a procesului interior al individului, oferind oportunități pentru auto-cunoaștere și transformare personală.

Andreea-Elena Mercurean, Fotograf, Facilitatoare de Cursuri si Retreaturi Creative (in Egipt, Islanda si Austria), Mentor

Informații și înscrieri la nr: 0756785931, Dan. 

Din tematica taberei:

Dan Podoleanu
Dan Podoleanu

- Purificarea corpului fizic, modalități avansate

- Tehnici de concentrare pregătitoare pentru meditațiile avansate

- Pranayama, deschiderea celor 3 grandis: Brahma Grandhi, Vishnu Grandhi și Mahadeva Grandhi, în vederea realizării comuniunii cu Dumnezeu

- Continența și rolul ei în armonizarea și spiritualizarea relației de cuplu. Tehnici pentru realizarea continenței amoroase.

                                                                                        

Bianca Mercurean
Bianca Mercurean


- Medierea Feuerstein - tehnici pentru dezvoltarea abilităților cognitive 

- Terapie Bowen - procedee pentru restabilirea echilibrului în corp și minte, reducerea stresului fizic și emoțional și eliberarea emoțiilor blocate

                                                                                          

Bianca Bratu
Bianca Bratu


- În cadrul Taberei de Armonizare, suntem dedicați aducerii beneficiilor semnificative prin intermediul experiențelor de grup și tehnicilor psihodramatice. Ne bucurăm să vă oferim oportunitatea de a vă dezvolta și de a vă conecta profund cu sinele și cu ceilalți participanți.

Participând la activități precum "semaforul", "jocul culorilor" și "bărcuțele", veți experimenta reducerea anxietății, relaxarea și dezvoltarea legăturilor autentice cu ceilalți. Aceste experiențe sunt doar începutul călătoriei voastre.

În continuare, veți avea șansa de a explora tehnicile psihodramatice, cum ar fi punerea în scenă, reprezentarea simbolică și jocurile de rol inversate. Aceste practici vă vor ajuta să vă stimulați spontaneitatea și creativitatea, să vă reconectați cu sinele autentic și să identificați în mod mai profund propriile emoții, gânduri și comportamente.

Beneficiile sunt ample și includ, dar nu se limitează la, o armonizare îmbunătățită cu sinele și cu ceilalți. Vă invităm să faceți parte din această experiență transformătoare, unde veți descoperi noi perspective asupra sinelui și veți dezvolta conexiuni semnificative cu ceilalți căutători ai armoniei interioare. 🌟


Întâlnirea: Vineri 6 septembrie, la ora 15.30 

Vineri 6 septembrie

15:30 – 16:30 Masa

16:30 – 17:00 Introducere și Thai Chi / Chi Kung

17:30 – 20:00 Psihodrama cu Bia

20:00 – 20:30 Cina

20:30 – 21:00 Jocuri spirituale cu Bia si Bianca

21:00 – 21:30 Dans terapeutic

21:30 – 22:00 Meditație de seară

Sambătă 7 septembrie

8:00 – 9:00 Mic dejun

9:00 – 10:15 Yoga

10:30 – 12:00 Transformare prin joacă cu Bianca

12:00 – 13:00 Reechilibrare prin terapie Bowen

13:00 – 14:00 Masa de pranz

14:00 – 15:00 Program liber

15:00 – 17:30 Ceremonie cu cacao și redescoperirea copilului Interior prin arta colajului intuitiv

17:30 – 20:00 Psihodrama cu Bia

20:00 – 20:30 Cina

21:00 – 23:00 Ritual de regenerare

Duminică 8 septembrie

8:00 – 9:00 Mic dejun

9:00 – 10:00 Thai Chi

10:00 – 12:30 Psihodrama cu Bia

12:30 – 13:00 Kirtan

13:00 – 14:00 Masa de pranz

14:15 – 15:00 Trăiri și împărtășiri

15:00 – 16:00 Meditație de mulțumire și recunoștință

Mă înscriu în tabără!

Completați acest formular:

       Ce ai nevoie pentru participare în bune condiții?    

- izopren pentru asane (posturi Yoga)

 - îmbrăcăminte sportivă lejeră 

 - aspirație și deschidere spre transformare și evoluție spirituală

Referințe

      Costuri:

Preț exclusiv pentru membrii grupului Spirit Yoga, 1000 lei/pers.

Preț promoțional pentru participanții din afara grupului, 1600 lei/pers, incluzând: cazare + 3 mese /zi și participarea la activitățile teoretice și practice.

Locul se rezervă prin achitarea unui aconto de 500 lei, restul urmând să se achite până la data de 26 februarie.

Avem reduceri:

* Dacă vii cu soțul / soția / partenerul de cuplu, discount 10% pentru fiecare.

* Recomandă tabăra unui prieten și amândoi primiți o reducere de 5%.

Discounturile se cumulează! 

 Vă așteptăm cu drag! 

Informații și înscrieri: 0756785931 www.spirityoga.ro       

Vreau să particip la această tabără spirituală

Completaţi formularul şi vă vom contacta în cel mai scurt timp posibil.

Cugetări despre înțelepciune

Citește și dă mai departe. Împarte Lumina Cunoașterii!



Un maestru zen a văzut un scorpion înecându-se și a decis să-l scoată din apă.

Când a făcut-o, scorpionul l-a înțepat.

Din cauza durerii, a desprins mâna de pe vietatea care a căzut din nou în apă, pe cale să se înece.

Stăpânul a încercat să-l scoată din nou și scorpionul l-a înțepat iarăși.

Un tânăr discipol care era acolo s-a apropiat de el și l-a întrebat:

- Scuza-mă maestre, dar de ce continui ? Nu întelegi că de fiecare dată când încerci să-l scoți din apă te înțeapă?

Maestrul a raspuns:

- Firea scorpionului este să înțepe și asta nu o va schimba pe a mea, care este de a ajuta.

Spunând asta și încercând de data aceasta cu ajutorul unei frunze, maestrul a scos scorpionul din apă și i-a salvat viața.

Apoi întorcându-se către tânărul său discipol, a continuat:

- Nu-ți schimba natura dacă cineva te rănește, ia-ți doar măsuri de precauție, pentru că oamenii sunt aproape întotdeauna nerecunoscători pentru ajutorul pe care tu îl oferi lor. Dar acesta nu este un motiv pentru a nu mai face bine, pentru a abandona iubirea care trăiește în tine.

Unii urmăresc fericirea, alții o creează.

Să îți faci mai multe griji pentru conștiința ta decât pentru reputația ta. Pentru că conștiința ta este cine ești, iar reputația ta este ceea ce cred alții despre tine.

Când viața îți prezintă o mie de motive să plângi, arată-i că ai o mie de motive să zâmbești.

.....................

Atât lumina, cât și umbra sunt dansul Iubirii,

Atât lumina, cât și umbra sunt dansul Iubirii,
Iubirea nu are cauză;
Este iubirea astrală a secretelor
lui Dumnezeu.
Iubitul și iubirea sunt inseparabili
și atemporali. Deși am încercat să descriu Iubirea,
Atunci când am experimentat-o,
Am rămas lipsit de cuvinte.
Deși am încercat să scriu despre Iubire,
Am rătăcit lipsit de ajutor;
Creionul mi s-a rupt și foile au alunecat.
În acel loc inefabil în care iubitul
Iubirea și obiectul iubit sunt una.
Fiecare moment devine glorios prin
lumina Iubirii.
Din cauza Iubirii mi-am pierdut sobrietatea!
Sunt amețit de nebunia dragostei!
În această ceață am devenit un străin
față de mine însumi.
Sunt atât de îmbătat, încât
Am uitat drumul spre casă;
În grădină văd numai fața Ta,
Din boboci și copaci respir numai parfumul Tău!
Beat de extazul dragostei
Nu mai văd diferența,
Dintre beție și băutură,
Dintre îndrăgostit și Iubire!💜💜💜
Rumi

............

"Cel ce se va teme de moarte nu va face niciodată nimic demn de un om viu; însă cel care știe că acest lucru i s-a hotărât de când a fost conceput, va trăi după regulă și totodată, cu aceași forță sufletească, va îndeplini viata astfel încât nimic din ce se poate întâmpla să nu fie neașteptat" Seneca

.......

Maestrul: Cu câteva secole în urmă Descartes spunea: "Cuget deci exist." De aici incepe filozofia. 

Discipolul: Dar dacă nu gândești ce se întâmplă? 

Maestrul: De aici incepe Zen-ul. 
Seung Sahn - maestru Zen corean 

...........

"A persista în urcuşul spre Dumnezeu nu înseamnă a forţa în orice clipă împlinirea unei fapte pentru cineva sau a aştepta totdeauna rezultatul unei rugăciuni pentru acela. Dumnezeu vrea să ne obişnuiască şi cu răbdarea. Continuitatea urcuşului stă uneori în continuitatea rugăciunii pentru alţii şi în neslăbirea aşteptării rezultatului"-Sfântul Varsanufie cel Mare

..............

Omul se gândește: "Am văzut mii de pântece, am mâncat multe feluri de mâncare și am supt mulți sâni. Născut și mort din nou și din nou și din nou, sunt cufundat în suferință, dar nu văd niciun remediu. Gândindu-mă la faptele mele bune și rele, sufăr singur, deși trupurile care s-au bucurat de roade au dispărut."
Când voi ieși din acest pântece, mă voi refugia în Sāmkhya-Yoga, care distruge mizeria și oferă eliberare; când voi ieși din acest pântece, mă voi refugia în Maheśvara, care distruge mizeria și acordă eliberare.
Când voi ieși din acest uter, mă voi refugia în Nārāyana, care distruge mizeria și acordă eliberare. Când voi ieși din acest uter, voi medita asupra eternului Brahman.
Dar când vine vremea să se nască el iese din uter cu mare dificultate și este atins de o mișcare atotcuprinzătoare [Māyā] care îl face să uite nașterile anterioare și faptele bune și rele săvârșite în ele.
~Versuri din: Garbha Upanishad

...........

1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;

....................

Un maestru își duce un ucenic în junglă. Chiar dacă e în vârstă, el își face drum cu agilitate, în timp ce discipolul lui tot alunecă și cade de mai multe ori. Tânărul se ridică și mormăie mânios de fiecare dată dar continuă să-și urmeze maestrul. După o bună bucată de drum, ajung într-un loc sacru. Fără să se oprească o clipă, maestrul se întoarce pe drumul pe care veniseră.
- Nu m-ai învățat nimic astăzi, spune novicele, după ce a căzut a mia oară.
- Te-am învățat un lucru, dar nu ai reușit să-l înțelegi, spuse maestrul. Încerc să te învăț cum să înfrunți greșelile în viață.
- Și cum ar trebui să le înfrunt?
- În același fel în care ar fi trebuit să înfrunți fiecare căzătură, răspunde vraciul. În loc să blestemi locul unde ai căzut, trebuia să încerci să înțelegi mai întâi ce te-a făcut să aluneci.

----------

Un călugăr zen se pregătea să vorbească în piața mare a satului.
Își compusese cu grijă discursul și se pregătea să citească, când o pală bruscă de vânt a făcut să îi zboare foile în crengile unui lămâi.
Luat prin surprindere, incapabil să-și găsească șirul predicii, a zis:
- Prieteni, iată în rezumat ceea ce voiam să vă spun. Când mi-e foame, mănânc, când mi-e somn, dorm.
- Dar nu toată lumea face așa, maestre? a întrebat cineva din mulțime.
- Nu! Nu în același fel...
- De ce, maestre?
- Când oamenii mănâncă, se gândesc la o mie de lucruri; când adorm, se gândesc la problemele lor. Iată de ce nu fac la fel ca mine!
Și călugărul a coborât în mijlocul lor, a primit darurile, iar celor care înca îi puneau întrebări, le răspundea:
- Detaliile le veți găsi în crengile lămâiului...

Un filozof întâlni într-o zi un maestru zen și vrând să-l pună în dificultate îl întrebă:
- Fără cuvinte și fără tăcere îmi poți spune ce este realitatea?
Maestrul zăbovi puțin apoi îi dădu un pumn în față.

----------

Într-o seară de toamnă, ceața groasă învăluia aproape în întregime râul. Un călugăr și un tânăr novice se pregăteau să-l traverseze cu o barcă ușoară. Valurile erau galbene și tumultoase și începuse să bată un vânt puternic.
- Maestre, n-ar fi mai prudent să amânăm vizita pe mâine? Am putea mânca o mână de orez și am dormi în rămurișul acela înalt pe care îl zăresc acolo.
Maestrul păstra tăcerea. Atunci ucenicul s-a resemnat, a urcat în barcă și a început să vâslească în tăcere, cu inima îngrijorată. Au trecut zece minute care i-au părut o oră.
- Maestre! Maestre! Privește acea barcă ivindu-se din ceață! Vine direct spre noi! Ne va ciocni, ne va sparge barca și ne vom duce direct la fund! Luntrașul asasin doarme nepăsător! Dacă aș pune mâna pe el i-aș trage una cu bastonul...
În momentul ciocnirii, un val salvator sau o mișcare abilă a călugărului a îndepărtat pericolul și cele două bărci și-au continuat neatinse drumul.
- Ai văzut ce era în barcă, Kasuko? a întrebat călugărul zen.
- Da, maestre, forma care mi se păruse a fi un om era un sac cu grâne.
- Spune-mi, Kasuko, împotriva cui te-ai mâniat?

----------

Discipolul îl întreabă pe maestru:
- De ce există greutăți care ne împiedică să ne atingem scopul și ne abat de la calea pe care am ales-o?
- Ceea ce tu numești "greutăți" - i-a răspuns maestrul - reprezintă de fapt o parte a scopului tău. Încetează să reziști. Imaginează-ți că tragi cu arcul. Ținta este departe și nu se vede, fiindcă pe pământ s-a lăsat o ceață groasă. Oare te vei lupta cu ceața? Nu. Ci vei aștepta să sufle vântul și s-o destrame. Acum ținta se vede, dar vântul schimbă felul în care zboară săgeata. Oare te vei lupta cu vântul? Nu. Ci pur și simplu vei ține seama de direcția și felul în care suflă și vei trage sub un alt unghi. Arcul tău este greu și nu ai putere să întinzi coarda. Oare te vei lupta cu arcul? Nu. Ci îți vei antrena mușchii și de fiecare dată vei avea tot mai mult succes.
- Dar există oameni care trag din arcuri ușoare și flexibile pe vreme senină și fără vânt - a spus supărat discipolul. De ce doar eu am de înfruntat atâtea piedici? Nu cumva cineva mi se împotrivește dinadins?
- Nu te uita niciodată la alții - a zâmbit maestrul. Fiecare are arcul său, ținta sa și trage la vremea sa. Scopurile sunt însă diferite: unul vrea să tragă cât mai precis, altul să învețe să tragă. Maestrul, coborând glasul, s-a aplecat către ucenic: Și o să-ți mai descopăr o taină înfricoșătoare, băiatul meu. Ceața nu se lasă pe pământ ca să nu te lase pe tine să tragi și vântul nu suflă ca să abată săgeata ta și arcul nu este greu de încordat ca să te simți tu slab. Toate acestea există de sine stătător. Tu ești cel care ai decis ca în condițiile date vei putea nimeri ținta. Așadar, ori încetează să te mai plângi de greutăți și învață să tragi cu măiestrie, ori smerește-ți trufia și alege o țintă accesibilă.

Indicatorul

Câinele maestrului zen iubea să-și petreacă serile alături de acesta. Alerga după băț, venea și-l înapoia stăpânului, dădea din coadă și aștepta următorul joc. În acea seară, maestrul l-a invitat pe cel mai bun discipol să li se alăture - un băiat atât de inteligent care devenise încurcat de contradicțiile doctrinei budiste.

"Trebuie să înțelegi că vorbele sunt doar indicatori. Să nu lași vreodată cuvintele sau simbolurile să stea în calea adevărului. Uite, o să-ți arăt", a spus maestrul.

Apoi și-a chemat câinile și i-a zis: "Adu-mi luna" și a arătat spre luna plină.

"Unde se uită câinele?" a întrebat maestrul discipolul.

"Se uită la degetul tău".

"Exact. Nu fi precum cățelul meu. Nu confunda degetul care arăta spre ceva cu lucrul spre care arată. Toate cuvintele budiste sunt doar indicatori. Fiecare om luptă pentru a-și găsi propriul adevărul prin cuvintele altor oameni".


Curgi precum un râu

Aceasta este povestea unui discipol care practica artele marțiale aflat sub tutela unui mare maestru. Într-o zi, maestrul se uita cum acesta se antrena în curte și a observat cum prezența celorlați studenți interfera cu încercările discipolului de a-și găsi tehnica perfectă. Maestrul putea simți frustrarea discipolului așa că a mers lângă el și l-a bătut pe umăr.

"Care este problema?"

"Nu știu", a spus studentul mirat. "Oricât de mult aș încerca, nu reușesc să execut mișcările corect".

"Înainte de a controla tehnica, trebuie să înțelegi armonia. Vino, îți voi explica".

Au mers amândoi într-o pădure până ce au ajuns la un pârâu. Maestrul a stat acolo nemișcat câteva momente apoi a spus.

"Uită-te la pârâu. Sunt mult pietre în calea sa. Ți se pare că e frustrat? El pur și simplu curge și merge mai departe! Fii ca apa, curgi și atunci vei ști ce este armonia".

Discipolul a urmat sfatul maestrului și în curând abia dacă îi mai observa pe studenții din jurul lui. Nimic nu putea sta în calea sa de a executa mișcările perfecte.


Echilibrul

Un călugăr bătrân care a trăit o viață plină și activă a fost numit preot la o școală de fete. A observat curând că subiectul iubirii era o temă centrală în discuțiile lor. Așa că le-a spus fetelor:

"Înțelegeți pericolul excesului în orice în viețile voastre. Prea multă furie în timpul luptei poate duce la moarte. Prea mult zel în credințele religoase poate duce la fanatism și persecuție. Prea multă pasiune în dragoste creează imagini distorsionate a celui iubit, proiecții care în cele din urmă se dovedesc a fi false și generează furia. Prea multă dragoste înseamnă a linge mierea de pe vârful unui cuțit."

"Dar tu ești un călugăr celibatar, cum poți cunoaște tu dragostea dintre o femeie și un bărbat", a întrebat o fată.

"La un moment dat, dragă copilă, îți voi spune de ce am devenit călugăr".


Buddhisml și Creștinismul

Un student care îl vizita pe Gasan l-a întrebat: "Ai citit vreodată Bibilia?"

"Nu, citește-mi-o", a răspus Gasan.

Studentul a deschis Biblia si a început să citească din Evanghelia lui Matei: "De ce te îngrijeşti de haine? Priveşte crinii câmpului: nu lucrează, nu ţes, dar nici Solomon nu a fost îmbrăcat atât de frumos..."

"Cel ce a spus asemenea lucruri, preciză Gasan, pare un om ce a atins iluminarea!"

Studentul citi în continuare: "Cere şi ţi se va da, caută şi vei găsi, bate şi ţi se va deschide..."

Gasan comentă: "Foarte frumos! Cel care a spus asta, e un Buddha!"


Dumnezeu și aerul

Un pustnic medita lângă un râu când un tânăr l-a întrerupt.

"Mestrule, aș vrea să-ți fiu discipol".

"De ce?" l-a întrebat sihastrul.

Tânărul s-a gândit câteva momente apoi a spus: "Pentru că vreau să-l găsesc pe Dumnezeu".

Maestrul s-a ridicat, l-a luat de gulerul cămășii și l-a târât în râu, băgându-i capul în apă.

După ce l-a ținut acolo un minut, în timp ce se zbătea, maestrul l-a scos din apă. Tânărul tușea și abia respira. Când s-a liniștit maestrul i-a zis.

"Spune-mi, ce îți doreai cel mai mult atunci când te aflai sub apă?"

"Aer", a răspuns băiatul.

"Foarte bine. Acum du-te acasă și vino înapoi când îl vei vrea pe Dumnezeu la fel de mult precum îți dorești aerul".

  • *De-ar sti omul ce-ar pati, dinainte s-ar pazi!
  • *Cine sapa groapa altuia, cade el in ea
  • *Sa nu dea Dumnezeu omului,cat poate el suferi'';
  • *Bine faci, bine găsești.
  • *Boii bătrâni fac brazda dreaptă
  • *Dacă n-ajunge, mai rămâne.
  • *Cum e stăpânul așa-i și sluga.
  • *Cine se scuză, se acuză.
  • *Ajută-te singur și Domnul te va ajuta.
  • *Buturuga mică răstoarnă carul mare.
  • *Cine se aseamănă, se adună.
  • *Cine stă în casă de sticlă, nu aruncă cu pietre.
  • *Unde-s mulți, puterea crește.
  • *Vorba dulce mult aduce.
  • *Cine nu-ncearcă, nici nu câștigă.
  • *Vorba e de argint, tăcerea e de aur.
  • *Sângele apă nu se face.
  • *Unde se cioplește, sar și așchii.
  • *Știe mocanul ce-i șofranul?
  • *Pofta vine mâncând.
  • *Unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe ușă.
  • *Nu toate muștele fac miere.
  • *Ai carte, ai parte.
  • *Prostul nu se lasă până când nu spune tot ce știe
  • *Punctualitatea-i politețea regilor
  • *Nu te încrede în cânele care dă din coadă.
  • *Numai în pomul care nu face roade nu dă nimeni cu pietre.
  • *Omul sfințește locul, nu locul pe om.
  • *Nu lăsa pe mâine ce poți face azi.
  • *Paza bună trece primejdia rea.
  • *Nu tot ce zboară se mănâncă.
  • *Numai prostul râde de ce își aduce aminte.
  • *Ferește-te de proști, pentru că au mintea odihnită.
  • *Cine se frige cu ciorba, suflă și în iaurt.
  • *Așchia nu sare departe de trunchi.
  • *Prietenul bun e ca o pungă de bani.
  • *De bani se plâng toți, dar de minte niciunul.
  • *Nu te casători pentru bani. Poţi să împrumuţi mai ieftin....
  • *Dumnezeu îți dă, dar nu îți băgă în traistă.
  • *Când ai bani gândeşte-te la ziua când nu-i vei mai avea.
  • *Cu bani poţi cumpăra un pat, nu şi somnul.
  • *Banul muncit nu se prăpădește.
  • *Prietenul la nevoie se cunoaște.
  • *Un cerc de prieteni nu se face cu compasul.
  • *Prietenia îndoieşte lucrurile şi îndulceşte necazurile.
  • *Singurul mod de a avea prieteni este de a fi tu însuți un bun prieten.
  • *Niciodată pentru un prieten nou nu lepăda pe cel vechi.
  • *Drumul către casa unui prieten nu este niciodată lung.
  • *Prietenul adevărat, avere nepreţuită.
  • *E bine să cunoşti defectul prietenului, dar nu e bine să-l divulgi altora.
  • *Ţine minte, un prieten bun este greu de găsit.
  • *Alegeţi prietenii ca şi cărţile: puţini, dar buni.
  • *Mai bine fără prieteni decât cu prieteni răi.
  • *Prietenii rămân prieteni. Cei care nu rămân, înseamnă că n-au fost.
  • *Cine are un prieten bun nu mai are nevoie de oglindă.
  • *Calul bun se cunoaște în mers, omul bun se cunoaște în prietenie.
  • *Prietenia este un lucru atât de sfânt, încât chiar dacă va dura o singură zi ea nu trebuie uitată niciodată.
  • *Prietenii adevăraţi îţi spun defectele verde în faţă.
  • *Munca lungește viața, lenea o scurtează. C
  • *La treabă se vede omul ce poate.
  • *Omul nu se pricopseşte până nu munceşte.
  • *Pământul rodește unde mâna muncește.
  • *Ce facem de bunăvoie e ușor de făcut.
  • *Cine nu lucreazăă vara, n-are ce mânca iarna.
  • *De unde muncești, de-acolo trebuie să mănânci.
  • *Ascunde-ţi ciomagul de câini, că mai rău te muşcă.
  • *Un picior drept nu se teme de un pantof strâmb.
  • *Cel mai greu lucru din lume e să dai socoteală unui om prost.
  • *Nu vasul, dar ce pui în el miroase.
  • *Ai apucat pisica de coadă, învârteşte-o să nu te zgârie.
  • *O greșeală cunoscută este mai bună decât un adevăra necunoscut.
  • *Dacă vântul nu suflă în pânze, vâslește.
  • *Amânarea e hoţul timpului.
  • *În loc să blestemi întunericul, mai bine aprinzi o lumânare.
  • *Toate lucrurile sunt dificile înainte să fie uşoare.
  • *Dacă nu știi încotro mergi, uită-te înapoi de unde ai venit.
  • *Când te-a înşelat cineva odată, e de vină el; când te-a înşelat a doua oară, eşti de vină tu.
  • *Ochii sunt oglinda inimii.
  • *Nu poți să reușești în dragoste, dacă ți-e greu să-ți deschizi sufletul.
  • *Tăcerea e floarea curată a dragostei.
  • * În iubire fiecare îl ucide pe cel care-l iubește
  • *Iubirea cuiva care este rău este mai rea decât ura sa.
  • Trei în iubire sunt prea mulți
  • *Dacă o pasăre în colivie nu cântă din dragoste, ea cântă plină de furie
  • *O picătură de dragoste face cât o tonă de dreptate
  • *Numai dragostea face imposibilul posibil.


Cum se simt peștii în apă

Într-o zi, maestrul daoist Chuang Tzu şi un prieten al său se plimbau pe malul unui râu.

- Priveşte peştii care înoată, spuse Chuang Tzu, se simt bine împreună.

- Nu eşti peşte, răspunse prietenul său. Aşa că nu poţi ştii dacă ei se simt bine împreună.

- Nu eşti în locul meu, zise Chuang Tzu. Aşa că, cum poţi ştii că eu nu ştiu că peştii se simt bine împreună?


Călugării și mauna (abținerea de la vorbire)

Patru călugări practicau mauna (abţinerea de la vorbire), într-o noapte geroasă. La un moment dat, se stinge focul şi unul dintre ei spune:

- Hei, s-a stins focul, o să îngheţăm.

Nemulţumit, al doilea îi aminteşte:

- Nu trebuie să vorbeşti, ai depus un jurământ al tăcerii!

Al treilea se uită la ei cu dispreţ şi îi ceartă:

- De ce aţi mai început să practicaţi mauna, dacă nu sunteţi în stare să vă ţineţi gura?

În acest timp, al patrulea, deplin mulţumit de sine, a exclamat:

- Eu sunt singurul care am reuşit să mă abţin şi să nu vorbesc!


Plimbându-se printr-un bâlci, un bărbat ajunge la cortul unei ghicitoare. Gândindu-se că se va amuza strașnic, omul intră în cort și se așează.
- Văd că ești tatăl a doi copii, spune ghicitoarea, privind în globul de cristal.
- Așa crezi tu, replică disprețuitor bărbatul. Sunt tatăl a trei copii.
- Asta s-o crezi tu! zice ghicitoarea. 


Hanul regelui

Un cunoscut maestru spiritual ajunse la poarta principală de la palatul regelui. Niciuna dintre gărzi nu încercă să-l oprească, în timp ce acesta intră, îndreptându-se spre locul în care regele însuşi stătea pe tron.

- Ce doreşti? întrebă regele, de îndată ce îl recunoscu pe vizitator.

- Un loc pentru a dormi în acest han, răspunse maestrul.

- Dar acesta nu este un han, explică regele, este palatul meu.

- Pot întreba în posesia cui a fost acest palat înaintea Măriei tale?

- A tatălui meu, care e mort acum.

- Şi cine l-a avut înaintea lui?

- Bunicul meu. Şi el e mort.

- Şi despre această clădire, în care oamenii trăiesc pentru scurt timp şi apoi pleacă, te-am auzit spunând că NU este un han?


Visul maestrului Chuang Tzu

Odată, marele maestru taoist Chuang Tzu a visat că era un fluture ce zbura ici şi colo.

În vis nu era conştient de individualitatea sa ca om. Era doar un fluture.

Deodată, se trezi, văzându-se întins, din nou, ca om.

Apoi se gândi:

- Înainte am fost un om care visa că e fluture sau acum sunt un fluture care visează că este om?


Un turist ii spune unui baiat cersetor: Iti dau un dolar daca îmi spui unde este Dumnezeu

  • Si eu domnule, va dau doi daca imi spuneți, unde nu este....!


"Măsura valorii unui om este valoarea a ceea ce prețuiește" Marc Aureliu 

Un discipol muncitor si artele martiale
Un discipol a mers la maestrul său de arte marţiale, mărturisindu-i:
- Sunt devotat învăţării artelor marţiale. Cât timp îmi va lua ca să stăpânesc această învăţătură?
Maestrul i-a răspuns cu seninătate:
- Zece ani.
Impacientat, discipolul continuă:
- Dar vreau să învăţ mai repede. Voi munci din greu, voi lucra în fiecare zi, zece sau mai multe ore pe zi dacă este nevoie. Cât timp îmi va lua atunci?
Maestrul cugetă puţin, apoi răspunse:
- Douăzeci de ani.

Maestrul si felinarul
Un maestru Zen era cunoscut, printre alte lucruri, pentru faptul că putea să vadă noaptea la fel de bine ca ziua.
Totuși, unul dintre discipolii săi se întâlnește cu el într-o noapte întunecată și vede că purta un felinar aprins.
- Maestre, îl întreabă el stupefiat, nu este oare adevărat că poți vedea pe întuneric la fel de bine cum noi putem vedea pe lumină?
- Ba da, răspunse maestrul, senin.
- Și atunci, de ce porți un felinar? îl întrebă discipolul.
- Ca să nu dea alții peste mine, răspunse maestrul, continuându-și drumul.
Hoţul şi înţeleptul Zen
Maestrul Zen Ryokan trăia în singurătate, într-o grotă aflată la poalele unui munte.
Un hoţ a venit într-o noapte cu gândul să îl jefuiască dar, odată intrat în grotă, şi-a dat seama că Ryokan nu avea nimic. În întreaga peşteră, nu era măcar un singur lucru pe care să îl poată fura!
Ryokan l-a surprins şi, văzându-i dezamăgirea, i-a spus:Probabil ai bătut drum lung până aici, în pustietăţile astea. Nu te pot lăsa să pleci cu mâinile goale. Îţi dăruiesc hainele mele!
Şi, dezbrăcându-se, i-a oferit omului veştmintele sale. În timp ce hoţul pleca, prea uimit ca să mai poată spune ceva, Ryokan se gândea, privind luna: Sărmanul om! Mi-ar plăcea să îi fi putut dărui ceva mai mult, cum ar fi luna asta frumoasă de pe cer.
Calugarii si mauna (abtinerea de la vorbire)
Patru călugări practicau mauna (abţinerea de la vorbire), într-o noapte geroasă. La un moment dat, se stinge focul şi unul dintre ei spune:
- Hei, s-a stins focul, o să îngheţăm.
Nemulţumit, al doilea îi aminteşte:
- Nu trebuie să vorbeşti, ai depus un jurământ al tăcerii!
Al treilea se uită la ei cu dispreţ şi îi ceartă:
- De ce aţi mai început să practicaţi mauna, dacă nu sunteţi în stare să vă ţineţi gura?
În acest timp, al patrulea, deplin mulţumit de sine, a exclamat:
- Eu sunt singurul care am reuşit să mă abţin şi să nu vorbesc!
Păianjenul misterios și meditația
O poveste tibetană spune că un tânăr discipolzen, aflat la începutul practicii, vedea de fiecare dată, în timpul meditației, cum un păianjencobora din tavan, apropiindu-se periculos de el. Cu fiecare zi și cu fiecare meditație, păianjenulrevenea, tot mai mare și mai amenințător.
Speriat, discipolul a mers la maestru și i-a povestit despre păianjen. I-a spus maestrului că are și un plan pentru a scăpa de creatură: își va pune un cuțit în poală în timpul meditației și, atunci când păianjenul va fi chiar lângă el, îl va ucide.
Maestrul nu a fost de acord cu planul tânărului și i-a spus că are o variantă mai bună: să țină în mână o bucată de cretă și, atunci când păianjenul se va apropia, să îi deseneze un X pe burtă.
La următoarea meditație, păianjenul a venit ca de obicei, iar discipolul a făcut așa cum îi sugerase maestrul. Când a revenit la maestru să îi spună că îi urmase sfatul, acesta l-a pus să își ridice cămașa și să se uite la propria burtă. Acolo se afla X-ul.

Ce este iluminarea
Într-o zi, un discipol îl întrebă pe profesorul său:
- Maestre, ce este iluminarea­?Maestrul răspunse:- Când ţi-e foame, mănâncă! Când eşti obosit, culcă-te! 

Călugării și fata de la râu
Doi călugări aflaţi în călătorie ajung la un râu, unde întâlnesc o tânără.
Fiindu-i teamă de curenţii din apă, aceasta îi întrebă dacă ar putea -o ajuta să treacă pe celălalt mal al râului. Unul dintre călugări ezită, însă celălalt o luă imediat pe umerii săi, o trecu râul, punând-o pe celălalt mal. Tânăra îi mulţumi şi se depărtă.
În timp ce îşi continuară călătoria, unul dintre călugărirămase gânditor şi preocupat. Neputând să păstreze tăcerea, zise:
- Pregătirea nostră spirituală ne învaţă să evităm orice contact cu femeile, însă tu ai luat-o pe aceea pe umerii tăi!
Celălalt călugăr răspunse:
- Eu am luat-o pe umerii mei şi am trecut-o râul, apoi am lăsat-o pe celălalt mal, dar tu o mai porţi încă în mintea ta!.

Suntem ceea ce gândim. Tot ce suntem, ia naștere prin gândurile noastre. Prin gândurilie noastre, facem lumea. BUDDHA 


”Cosmosul este astfel creat, încât orice viziune avem despre noi sau despre lume va deveni realitate. De îndată ce suntem conștienți de puterea pe care o avem, începem să ne antrenăm mușchii curajului. Atunci putem să visăm cu curaj: să lăsăm deoparte credințele care ne limitează și să trecem dincolo de fricile noastre. Astfel,putem începe un vis cu adevărat original, care germinează în sufletul nostru și dă roade în viata noastră. Visele curajoase ne permit să creem de la Sursa, din "ciorba cuantica" a universului, în care totul există într-o stare latentă sau potențială. Fizicienii înțeleg că, în lumea cuantica, nimic nu este "real", până ce nu este observat. Seturile distincte de energii, cunoscute sub numele de "cuante" (care constau din particule de materie și din lumină), nu sunt nici "aici", nici "acolo"; într-un fel, ele sunt peste tot în spațiu/timp, până când voi sau eu decidem să le observăm. Atunci când o facem, le atragem să iasă din plasa posibilitățiilor infinite si le facem să se prăbușeasca, în timp și spatiu, ca eveniment. Acestor cuante de energie le place să faca legături unele cu altele, odată ce au selectat o anumită formă de manifestare. De îndată ce se manifestă, realitatea devine fixă: realitatea noastră este "aici", în loc să fie o posibilitate aflată peste tot. Însă, evenimentele cuantice nu apar numai în laborator.”
Alberto Villoldo, Fh.D Vise curajoase

"Începe acolo unde ești. Folosește-te de ceea ce ai. Fă tot ce poți." Arthur Ashe

Interlocutor: Toate eforturile mele de a pătrunde în sursa minții s-au dovedit zadarnice. Este vorba de tendințele mele adânc înrădăcinate. Am nevoie de ajutorul tău.
Maharishi: Eforturile tale repetate sunt menite să le șteargă. Toată sadhana este făcută doar în acest scop. Continuați să practicați. Nu este nevoie să îi reamintim lui Dumnezeu despre datoria Sa, aceea de a veghea mereu la bunăstarea noastră. Greșeala pe care cineva este predispus să o facă este să abandoneze efortul sub impresia eronată că grația lui Dumnezeu este absentă. Dar efortul nu trebuie abandonat, pentru că grația lui Dumnezeu va acționa cu siguranță la momentul potrivit.

Jocul divin al vieții

Antrenează-te constant să faci totul cu entuziasm, într-o manieră veselă, motivantă, caldă, prietenoasă și plină de iubire, respectând legile Naturii și Universului. 


Modalități simple pentru a atinge starea de fericire durabilă:

- să ne eliberăm de dorința egoistă de siguranță personală în detrimentul celorlalți, cultivând altruismul și iubirea de aproape
- asumarea conștientă a tuturor experiențelor și deschiderea către a învăța mereu ceva din ele
- eliberarea minții de dorințe superficiale și căutarea celor fundamentale, cu adevărat necesare
- reprogramarea conștientă atunci când sesizăm că avem un comportament mecanic, previzibil și limitator
- conștientizarea faptului că tot ce se manifestă este doar prezența Conștiinței Superioare Eterne a lui Dumnezeu, manifestată în mine prin Spiritul dumnezeiesc 
- deschiderea naturală a sufletului și manifestarea celor mai profunde sentimente, fără a ne ascunde și fără a ne menține într-o stare de separare față de ceilalți
- în compania celorlalți să manifestăm mereu o stare de altruism, iubire și compasiune divină, transfigurâdu-i mereu
- să acționăm mereu cu înțelepciune și să evităm să acționăm atunci când suntem stresați sau tulburați emoțional

Devoțiunea și dragostea de Dumnezeu

          Realizând cu consecvență o practică spirituală adecvată, vom realiza cu bucurie cum fiind astfel pregătiți, dragostea de Dumnezeu și devotiunea sinceră iși vor face simțită prezența vie în inimile noastre. Devoțiunea nu se corelează cu câștigurile sau pierderile. Devoțiunea este doar iubire pentru că Dumnezeu este iubire, care nu cere nimic în schimb și știe doar să se dăruiască pe sine. Devoțiunea nu analizează lucrurile. Ea se manifestă fără efort și fără motiv. Este un proces care duce la eliberarea omului. Devoțiunea te eliberează de aroganță, de dorințe, așteptări și atașamente. Cu cât un devot este mai liber de ele, cu atât mai puternică este prezența lui Dumnezeu în el. 
Devoțiunea este o cale și o călăuză în același timp, iar pentru un devot sincer călătoria în sine e un scop plin de savoare. Scopul devoțiunii este de a dobândi realizarea spirituală prin comuniunea cu Dumnezeu și nu fericirea materială. Scopul este în primul rând, de a liniști mintea. A renunța la adorarea lui Dumnezeu e ca și cum ai renunța la liniștea minții tale, a sufletului tău. Cu bani totul poate fi cumpărat cu excepția liniștii sufletești. Poți cumpăra mijloace care ar putea aduce fericirea dar nu și fericirea în sine. Un om, un devot nu-L alege cu mintea pe Dumnezeu. Pentru el venerația sau adorația nu este un proces exterior. Devoțiunea vine din interior și este strâns legată de suflet. Devoțiunea și iubirea de Dumnezeu sunt o chemare profundă a sufletului. Astfel orice obiect al manifestării simbolizează pentru un astfel de devot, o prezență dumnezeiască, la fel ca atunci când Dumnezeu e în fața lui, pentru că venerația și devoțiunea față de El s-au trezit și au crescut de a lungul timpului prin practică spirituală și prin alchimie internă.



Creați un site gratuit!